Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

Felfedezni Mexikót - 4. rész

Négy nap Mexikóváros dzsungelében - Beszámoló

2024. július 10. - davidkrny

20240422_131930_2.jpgMexikóvárosba megérkezni semmihez sem hasonlítható élmény. Minden nagyon nagy, tágas, ám egyszerre szűkös és letaglózó is. A világ egyik legnagyobb városában 21 millió ember él, területe pedig háromszor nagyobb mint Budapesté. A város a tengerszint fellett több mint 2200 méterrel, egy ősi vulkán körtűjének fennsíkján, egy valaha volt hatalmas tó helyén fekszik.

Tovább

Felfedezni Mexikót - 3. rész

Romváros a dzsungelben, és Chiapas hegyvidéke - Beszámoló

20240416_155917_2.jpgPalenque annyira messze esik a bejárt turistaútvonalaktól, hogy viszonylag kevesen járnak erre, pedig az egyik leglátványosabb maja romváros. A guatemalai határ itt már nagyon közel van, akárcsak a trópusok, így a hőmérsékletnek és a páratartalomnak hála valódi dzsungelben találjuk magunkat.

Tovább

Felfedezni Mexikót - 2. rész

A maják és a cenotéik - Beszámoló

20240412_113318.jpgYucatán észak-nyugati része az azonos nevű államhoz tartozik. Ez a maják ősi civilizációjának hazája, ahol e kultúra maradványai érdekes elegyet alkotnak az európai kolonizáció következményeivel. A koloniális városok olykor ősi, lerombolt maja városok helyére épültek, mint Mérida és Izamal, de számos romváros ma már archeológiai területként látogathatóvá vált. A földrajzi adottságok miatt több mint 3000 karsztos víznyelőt, vagyis cenotét ismernek a területen, amelyekre nagyon büszkék is a helyiek.

Tovább

Felfedezni Mexikót - 1. rész

A karib-partok, avagy Quintana Roo állam - Beszámoló

20240409_111637_2.jpgA türkizkék Karib-tenger, a koloniális városok, a dzsungel és a hegyvidék mind Mexikó hatalmas déli részének jellegzetességei. Olyan vidék ez, ahol leguánok, ocelot és bőgőmajmok kísérik utunkat. A mai mexikói kultúra a spanyol hódítók és az itteni őslakos kultúrák szokásain és hiedelemvilágán alapszik, míg legújabban az Egyesült Államok szokásai befolyásolják. Az így kialakult társadalom izgalmas, ám olykor furcsa és érthetetlen az európai utazó számára.

Tovább

Hollandia: síkság, kanálisok, és otthonos városok

Hosszúhétvége Németalföldön - Beszámoló

20240212_182815.jpgHollandia tájai ugyan meglehetősen laposak, ám különleges városai, települései miatt igazán változatos ország. Területének jelentős részét a tengertől szerezte meg intenzív lecsapolással, amik így a tengerszint alatt fekszenek. Azt hiszem, ez is a holland találékonyság és alkalmazkodóképesség példája, valamint persze a gazdagságé. Nem titok, hogy az ország mai fejlettségét gyarmati és kereskedő múltjának köszönheti. Talán ezért is ismert Hollandia az egyik legelfogadóbb, legbefogadóbb, és legtoleránsabb országok egyikeként Európában.

Tovább

Kerekezés a Tisza-tónál

2 nap Magyarország második legnagyobb tava körül, bicajjal - Beszámoló

20200823_170449.jpgAz Alföldön biciklizni azért nagyszerű, mert lapos, ám épp ezért kissé unalmas is. Viszont a Tisza-tó körül a táj annyira szép, hogy egyáltalán nem unalmas egy többórás bicajtúra. Ha kicsit eltávolodunk a tótól, a Hortobágy irányába, már jobb átélhetjük az alföldi hangulatot, és ha innen nézzük, az Alföld olyan mint a tenger, csak nincsen benne víz.

Tovább
süti beállítások módosítása