Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

1 hét Korzikán

Kempingezés a hegyen a tenger közepén - Útiterv

2024. január 02. - davidkrny

20220608_115612_2.jpgA Franciaországhoz tartozó Korzika igazából egy a hegy a Földközi-tenger nyugati medencéjében Olaszország partjaitól alig 100 kilométerre. A sziget nyugati oldala laposabb, míg belseje és keleti része hegyvidékes. Bonaparte Napóleon szülőföldjeként ismert, ma leginkább turizmusból élő sziget, amely mélyzöld tájaival és türkizkék tengerpartjaival nyűgözi le a látogatót.

Korzikán a francia a hivatalos nyelv, így a korzikai nyelven, vagy abból származó helyneveket is franciásan kell kiejteni, noha leírva az olaszhoz hasonlítanak jobban. Így például a főváros Ajaccio nevének kiejtése körülbelül ázsákszjo, míg a gyönyörű déli kisvárost Bonifaciót bonifászjo néven ismerik. A szigetre elsősorban a gazdagabb franciák szoktak járni, ők is inkább északra, hogy akár hosszú hetekig édes semmittevéssel töltsék idejüket. A keleti part kicsit kevésbé előkelő, míg a sziget belsejében kiváló túraútvonalak találhatóak.

Mivel a szigetre számos terméket importálni kell, és leginkább tehetősebb látogatókat várnak, az árak átlagosan magasabbak mint például Olaszországban. Többek között ez is indokolja, hogy az alábbi útitervet autós kempingezésre terveztük, hiszen a kempingekben jóval olcsóbban lehet megszállni, mint hotelekben vagy magánszállásokon. Egy sátor, egy kényelmes matrac és egy hálózsák máris elegendő egy alap kempingező élményhez. Persze nem árt, ha nem itt kezdünk először sátrazni. Ugyan mi ezt az utazást autóval, sátorral valósítottuk meg, hagyományos szállásokon történő éjszakázással is minden további nélkül kivitelezhető.

Főbb látnivalók az útitervben: Bonifacio, Ajaccio, Capu Rossu, Calvi, Agriate-kősivatag

1. nap: Érkezés Bastiába

Mi komppal érkeztünk Livornóból Bastiába, saját autóval. Ha nem találunk kedvező repülőjáratot a szigetre, érdemes Pisába repülni, s onnan átkompozni. Az autóbérlés előnyösebb, ha már a szigeten történik, de akár Olaszországból is át lehet vinni az autót, nem kellene, problémát jelentsen. A 4 és fél órás átkelés kicsit talán hosszú, így ha pihenni szeretnénk, kabint is bérelhetünk magunknak.
20220605_170307.jpg
Ha időnk engedi, tegyünk egy rövid sétát Bastiában a Citadelle környékén, majd induljunk el dél felé, Porto-Vecchio irányába, ami kb. 2 és fél órára található. A település környékén számos kemping van a tengerparton.

2. nap: Bonifacio

Bonifacio - Kezdjük a napot az európai Franciaország legdélebbi városának meglátogatásával. A település egy félszigeten fekszik, méghozzá a sziklák tetején, akár 70 méterrel a tenger felett. Parkolni a kikötőnél lehet, innen kisvonattal, vagy gyalogosan lehet felmenni az óvárosba. Mielőtt bemennénk a városba, ha a másik irányba indulunk el a kiépített ösvényen a sziklák tetején, gyönyörű kilátás tárul elénk Szardínia felé. Innen tökéletesen rá lehet látni a Korzika déli partjait határoló gránitsziklákra.
20220607_115351.jpgA város felé fordulva, pedig láthatjuk, hogy mára a tenger mennyire erodálta a kőzetet, így a város legszélső házai szinte a semmiben állnak a Földközi-tenger hullámai fölött.
20220607_113243.jpg
Az óvárosban tett séta során felfedezhetjük a szűk utcákat, a hangulatos házakat és az újra és újra elénk táruló tengeri kilátást. Éttermeket itt is találunk, de lent a kikötőben még többet.
Plage de Canetto - Eldugott, homokos strand két nagy fehér sziklafal között. A strandhoz való lejutás nem éppen egyszerű a hepehupás földút miatt, de a hely nyugodt hangulata kárpótol az izgalmakért.
Plage de Palombaggia - Hosszú, ám kissé keskeny strand kicsit északabbra, ahová autóval is könnyen el lehet jutni. Található itt bár is, ám zuhanyzóra és mosdókra ne számítsunk, ahogyan ezen a szigeten egyik strandon sem.
20220606_111756_2.jpg

3. nap: Sartène és Ajaccio

Le lion de Roccapina - Reggeliért térjünk be a Porto-Vecchió mellett található pékségbe, a Boulangerie Pâtisserie Paul Mallaroni nevű helyre egy finom croissant-ért vagy pain au chocolat-ért. Indulás után körülbelül 50 perc múlva érkezünk meg a főúton található kilátóponthoz, hogy első pillantást vethessünk a sziget dél-nyugati partjaira. Ha jól megnézzük a távolban látható félszigetet, a sziklákból egy ülő oroszlánt láthatunk kirajzolódni, amiről a nevét is kapta a hely.
20220607_131423.jpg
Sartène - Kis hegyi település, ahol akár a 16. századból származó házakat is találhatunk. Főtere a Place Porta, ahol az Église Sainte Marie de l’Assomption templom is található, néhány kávézó és bár társaságában. Tegyünk rövid sétát a város kis utcáin és nézzünk be pár kézműves boltba is.
20220607_161040_2.jpgAjaccio - Korzika fővárosa és legnagyobb települése, amelynek óvárosa gyalog is könnyen bejárható. A Place César Campinchi téren találjuk a városi piacot (Marché d’Ajaccio), amitől délre a Place Foch téren áll Napoléon Bonaparte, a város híres szülöttjének szobra. A kis utcákban még délebbre haladva pedig a szülőházát is megtalálhatjuk (Maison Bonaparte), ami ma múzeumként működik. A hatalmas Place de Gaulle téren található a városi kaszinó apró épülete, aminek a másik oldalán már a tengert látjuk meg. Itt fut a híres Boulevard Pascal Rossi sétány, ami mellett még egy szűk strandot is találunk.
Korzikai termékek - Ajacciót elhagyva még térjünk be egy szupermarketbe egy kis bevásárlásra, ahol egy kicsit spórolhatunk az egyébként nem olcsó korzikai termékeken. A sziget hegyes vidékein nagyon nehéz gabonát termeszteni, ám a klíma tökéletes a szelídgesztenyefáknak. Így a gesztenye minden formában előfordul errefelé. Lisztjéből készül a korzikai sör a Pietra, amit jellegzetes kicsi palackokban árusítanak. Népszerű a gesztenyéből készült krém is. Lekvár a cédrat nevű vadcitrom féléből készül. Franciaországban sokféle pástétomot fogyasztanak, aminek a helyi változata vaddisznó húsból készül (sanglier), és gyakran a Korzikán előforduló sokféle bogyóval ízesítik (maquais). A helyi sajtokat és szárított, érlelt húsokat (amik gyakran szinten vaddisznóból készülnek) szintén érdemes megkóstolni.
Cargèse - A kis település Ajacciótól még másfél óra autózásra található. Itt érdemes megszállnunk a holnapi kirándulás közelsége miatt.

4. nap: Capu Rossu

Piana - Kis település a főút mentén, ahol megállhatunk reggelizni vagy kávézni a kirándulás előtt.
Capu Rossu - Egy sziklás félsziget Pianától nyugatra. Innen érthetjük meg azt, hogy Korzika mennyire hegyes, sziklás sziget. A kirándulás kiindulópontja az autóút mentén található. A túra sokáig kényelmes lejtőn vezet, majd a végén van egy elég meredek emelkedő. Megfelelő cipőben egyszer sem kell mászni, végig viszonylag jól járható. Kényelmes tempóban, piknikkel kb. 4-5 óra alatt járható be oda-vissza. A legvégén található toronyból gyönyörű, 360 fokos kilátás nyílik a tengerre és a sziklás partszakaszra.
20220608_135059.jpg
Plage de Ficaghjola - A strand Piana és a Capu Rossu között található félúton. Elég meredek, szűk szerpentin vezet le hozzá, ami gyalogosan hosszadalmas is, ezért az autós lejutás a javasolt. A part kavicsos, néhány látványos vörös sziklával. Eldugottsága miatt nyugodt is, és talán az egyik legkellemesebb strand a szigeten.
20220608_160316_2.jpg

5. nap: Corte

Calanques de Piana - Pianát elhagyva a főút szűk, sziklarések között kanyarog. A vörös sziklák a legkülönfélébb formákban jelennek meg itt. Érdemes több helyen is megállni, és gyalogosan is körülnézni.
20220609_102755_2.jpg
Col de Vergio - Piana és Corte között Korzikai hatalmas hegyein át vezet az út. A sok szerpentin, a magas hegyek, mély völgyek és sűrű erdők miatt egy rövid időre el is felejtjük, hogy egy szigeten járunk. A Col de Vergio kilátópont a hágó teteje, és egyébként a sziget két közigazgatási egységének (Felső- és Dél-Korzika) határa is. Érdemes itt megpihenni, egy kis sétát tenni, hiszen még vaddisznókat is láthatunk szabadon, amiktől azért jó tisztes távolságot tartani.
20220609_125330.jpg
U Ponte Altu - Régi híd, amin ma a főút is áthalad. Az alatta folyó patakban, a hídtól északra fürdeni is lehet. Piknikhelyszínnek is kiváló.
Corte - A város a sziget északi részének közepén található. A negyedik legnagyobb település, ami a 18. században a rövid életű független Korzika fővárosa is volt. A Cours Paoli utca mentén érdemes leparkolni, majd a város kis utcáin felmenni a Citadelle-hez és a Belvédère de Corte kilátóhoz. A városba visszatérve a Place Paoli téren számos kávézót, pékséget és bárt találunk.
20220609_162409.jpg
Szállást Corte-tól északra Ponte Leccia környékén keressünk.

6. nap: L’Île Rousse és Calvi

Vonatozás L’Île Rousse és Calvi között - A sziget legfelkapottabb és legelőkelőbb része e két település között fekszik. Számos híres, tágas, homokos strand és drága hotel található itt. A két városka között a korzikai vasúttársaság, szebb időket megélt, így retró hangulatú dízelvontjával utazhatunk, hogy megcsodáljuk a part mentén sorakozó nyaralóhelyeket. Érdemes időben helyet foglalni a tengerfelőli oldalon.
20220610_113830.jpg
Calvi - Hangulatos, ám kissé zsúfolt település a sziget észak-nyugati csücskében. A kis utcákon feljuthatunk a Citadelle-ig, elfogyaszthatunk egy szendvicset és italt, majd kényelmesen visszaérhetünk a kb. másfél óra múlva visszainduló vonathoz.
20220610_120258.jpg
L’Île Rousse - A település érdekessége a partjainál található Île de la Pietra sziget. Az itt található világítótoronynál a tengerben két jellegzetes, hatalmas, vöröses szikla áll ki a vízből.
20220610_135944.jpg
Plage de Bodri - Tágas, homokos strand L’Île Rousse közelében. Felkapott és népszerű hely a nyaralók körében. Északi része nudista strandként is funkcionál.

7. nap: Lama és az Agriate-kősivatag

Lama - Korzika északi részen Ponte Leccia és L’Île Rousse között a hegyoldalban több települést láthatunk. Ezek egyike Lama, ahonnan nem csak a gyönyörű kilátást csodálhatjuk meg, hanem a hangulatos, szűk utcákon is sétálgathatunk. Itt garantáltan kevés másik turistába botlunk.
20220611_112931.jpg
Désert des Agriate - A sziget északi részének meghatározó természeti képződménye ez a sziklás kősivatag, amin a D81-es úton haladhatunk át. Több kilátóponton is ajánlott megállni Saint-Florent-ig, hogy kiélvezzük a nagy távlatokat kínáló kilátásokat.
20220611_195423.jpg
Sentier littoral - Vagyis part menti ösvény. A kősivatag egésze természetvédelmi terület, és a legkönyebb kirándulási lehetőség a tengerparti részén adódik. A Saint-Florent-i öböl mentén egészen a Plage de Fornali partig el lehet menni autóval a Parking sentier des douaniers nevű kis földes parkolóig. Innen a part mentén vezet az ösvény, ahonnan megcsodálhatjuk a türkizkék tengert, a fehér sziklákat és a part menti cserjéseket. Jól látható innen a Cap Corse nevű félsziget. Ha elfáradunk, semmi sem gátol meg minket, hogy fürdőruhát húzzunk, és egy apró öbölben megmártózzunk a tengerben.
20220611_165253_2.jpg
Sain-Florent - Hatalmas jachtkikötővel rendelkező kistelepülés. A tengerparti sétányon számos étterem és kávézó található.

8. nap: Hazatérés

E szerint a terv szerint utolsó éjszakánkat a sziget belső, középső területén töltjük, ahonnan déli, délutáni indulással mint Ajaccio, mind Bastia elérhető, hogy onnan hazatérjünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr9018291067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása