Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

Kalandozások Krétán

Strandolás és evés, ivás a "Nagy Szigeten" - Beszámoló

2024. január 29. - davidkrny

20210608_114310.jpgKrétán gyönyörű strandokat, remek éttermeket és hangulatos városokat találunk. A sziget olívaolajáról is híres, ám természeti szépsége, és változatossága teszi nagyszerű úticéllá. Nemcsak finomhomokos, türkizkék vízű tengerpartok vannak a szigeten, hanem 2500 méter magas hegycsúcsok, drámai szurdokok, és termékeny fennsíkok is.

Görögország legnagyobb szigetét a helyiek egyszerűen Nagy-szigetnek, vagyis Megáloniszosznak hívják. Kréta valóban nagy, hiszen közel 260 kilométer hosszú, és 60 kilométer széles. Több mint félmillió ember él itt, így nagysága mellett ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé szigeti a hangulat. Vannak itt nagyvárosok, hangulatos halászfalvak, hegyekkel körülvett legelők, és kiterjedt olívaültetvények is.

Kréta melyik részére menjünk?

A sziget keleti részén számos ismert partszakaszt találunk, de több eldugott, nyugodt strand is felfedezhető errefelé. Ez a beszámoló erről az oldalról fog szólni, hiszen mi két nyáron is erre jártunk. A főváros, Iráklió helyett ezért mi inkább Haniát és Réthimnót ajánljuk. A sziget északi partja laposabb, így itt könyebb a közlekedés, és több a település is. A déli parton nem nagyon találunk nyugat-keleti irányú utat, így ide csak északról tudunk újra és újra átjutni.

Mikor menjünk?

Szállásadónk szerint ha decemberben, januárban 10 ºC alá süllyed a hőmérséklet, akkor az már extrém hidegnek számít, hiszen az átlag ilyenkor is 15-17 ºC. A nyár forró, így csak tengerparti nyaraláshoz felel meg, ám ha kirándulni is szeretnénk, akkor inkább a tavasz és az ősz a megfelelő. Júniusban még hűvös a tenger, és ekkor kezd érkezni a legtöbb látogató is. Ha tehetjük szeptemberben jöjjünk ide, hiszen ekkor a tenger kellemes hőmérsékletű, a levegő sem forró, és egy kicsit kevesebben utaznak ide.

Hová menjünk?

Balos-lagúna

A sziget észak-nyugati csúcsán egy félszigeten található partszakasz, ami a leghíresebbek közé tartozik. A türkizkék vízben az egyik oldalon úszni lehet, míg a másikon, ahol bokáig ér sétálgatni.
20210608_115504.jpgHajóval, vagy autóval közelíthető meg a félsziget ellenkező oldaláról. Autóval a bejáratnál fejenként 1€ belépőt kell fizetnünk, ezután egy 8 kilométeres, földes, köves út következik, ami kényelmes tempóban 30-40 perc alatt tehető meg. Az útviszonyok miatt túl gyorsan nem is lehet haladni ezen az úton, de a gyönyörű kilátás és az út mentén itt-ott tanyázó helyi kecskék, vagyis krikrik miatt sem lehet sietni. Az út végén, a hegy tetején található parkolóba autónként 3€ a belépő, és parkolóhelyet is segítenek találni. Innen további 20-30 perc alatt gyalogosan érhetünk le a strandig. Az ösvény ugyan jól kiépített, ám kavicsos és lejtős, ezért kényelmes cipőben érdemes nekivágni. Innen már gyönyörű kilátás nyílik a lagúnára, ahová 10-11 körül az első turistahajók is megérkeznek Kissamosból, így ekkorra jócskán megtelik. Főszezonban a parkoló is gyorsan tele lesz, ezért jó, ha 8-9 körül érkezünk a bejárathoz. A lagúnában van mosdó és egy kis büfé is, de zuhanyzó nincsen. Ez amúgy sem segítene sokat, hiszen a visszatérés a parkolóhoz igen izzasztó élmény.

Falasarna-strand

Nyugaton található, hatalmas, sárgahomokos, tágas strand. A friss, folyton mozgásban lévő víz és a kellemes part menti hangulat miatt az egyik kedvencünk volt. Itt éttermek, bárok, napágyak, mosdók és zuhanyzó is található.

Elafonissi-lagúna

A pink strandként elhíresült lagúna valóban gyönyörű. A sziget dél-nyugati sarkában található, ahová északról egy viszonylag hosszú, szerpentines, ám jól kiépített hegyi út vezet. Hatalmas parkolót találunk itt, ahonnan pár perc alatt a strandra érünk. Apálykor teljesen szárazon lehet átkelni a kis szigetre Elafonissira, ám dagálykor is csak lábszárközépig ér a víz. Érdemes átmennünk, hiszen az itteni strandon kevesebben van, és nyugodtabb a hangulat. A homoknak valóban rózsaszínes árnyalata van a benne lévő koralltörmeléktől, ám korántsem olyan élénk, mint azt számos fotó megpróbálja elhitetni velünk. A víz viszont kristálytiszta, türkizkék és gyönyörű.
20210607_154519_2.jpgItt is van büfé, bár, mosdók és zuhanyzó.

Kedrodasos-strand

Nevét onnan kapta, hogy egy cipruserdő szélén található. Ezt a strandot szállásadónk ajánlotta, mert sokkal nyugodtabb, mint a nem messze lévő Elafonissi. Éppen ezért kevésbé kiépített. A parkolóból 10-15 perc alatt lehet leérni a ciprusligetekkel, sziklákkal, apró öblökkel tűzdelt hosszú tengerpartra. A víz itt is gyönyörű kék, a hangulat sokkal nyugodtabb, több a helyi, vagy legalábbis a görög, illetve sokan kempingeznek is itt.
20220820_150321_2.jpgBüfére és mosdókra itt ne számítsunk.

Topolia-szurdok

A szigeten számtalan szurdok található, és ahogy Elafonissi felé autózunk, ezen a szurdokon haladunk át.

Glyka Nera-part

Szintén ajánlás után hallottunk erről a partszakaszról. Neve édesvizet jelent, hiszen a magas sziklafal tövében lévő parton édesvízforrások találhatóak a kavicsok között. A déli parton található strandot hajóval vagy autóval lehet megközelíteni, ám utóbbit egy közepes hosszúságú kirándulás követi. Autóval Chora Sfakion települést nyugat felé hagyjuk el a főúton, majd körülbelül az első éles kanyarnál le is parkolunk az út mentén, hiszen innen indul egy jól-rosszul jelzett túraútvonal a Glyka Nera és Luotro nevű település felé. A túra lélegzetelállító sziklafalak mentén halad, sokszor szűk, vagy meredek szakadékok mellett, így mindenképpen megfelelő cipőben induljunk el. Némi túrázási gyakorlat is jól jön, mert a partra leérve itt-ott mászni is kell a nagy sziklák között. Ugyan az ösvény lejt az úttól a part felé, nem nevezhető meredeknek.
20220818_130009_2.jpgA tengerpart nyugalma, a víz tisztasága és a kellemes hangulat minden esetleges nehézségért kárpótol. A part keleti vége nudista strandként is funkcionál, a nyugati részén pedig egy kis éttermet, és mosdókat találunk.
20210609_135231_2.jpg

Preveli-strand

A sziget déli részén található strand, ami az itt lévő pálmaerdőről és kis folyótorkolatról ismert. A helyszín elég különleges, és ha erre járunk mindenképpen érdemes meglátogatni, de a part és a tenger más strandokon sokkal szebb. Étterem és mosdók is találhatóak itt.
20210610_152922.jpg

Triopetra-part

Prevelitől nem messze fekvő hosszú tágas tengerpart, aminek az egyik végében három szikla áll, amikről nevét kapta. Hatalmas hullámai miatt a szörfösök körében népszerűbb.
20210610_170937_2.jpg

Haniá

A sziget nyugati részének legnagyobb városa, fontos repülőtérrel és kikötővel. Az óváros hangulatos utcáin megéri hosszan sétálni, nézelődni, ám inkább a késő délutáni órákban, amikor már elviselhető a meleg.
20220817_182321.jpg
A Miasszonyunk templom (Presentation of the Virgin Mary) környékének sétálóutcáin érhetünk le a velencei időkből származó kikötőbe, ahol a 26 méter magas világítótorony is látható. A Splantzia téren található Agios Nikolaos templom különlegessége, hogy az egyik tornya minaret, míg a másik harangtorony. A sziget ugyanis hosszú ideig török fennhatóság alá tartozott. 
Az óvárosig autóval bejutni nem nehéz, ám sűrű forgalomra kell számítani. Az utcai parkolás ugyanakkor nem túl egyszerű, de aztán könnyen online is lehet fizetni érte. Néhány parkoló is található az óváros környékén, ám ezekben is nehéz helyet találni.
20220817_175643_2.jpg

Réthimno

Ez a város ugyan kisebb, mint Haniá, mégis nagyvárosiasabb a hangulata, különösen a kikötőben. A belvárosi sétálóutcák estére megtelnek élettel és tömegekkel, így igazán jó hangulat alakul ki.
20220818_221759.jpg

Palaiochora

Kis település a sziget déli partján. Hangulatos utcák, kis kávézók, tágas kikötő jellemzi. Környékén számos kavicsos strand közül választhatunk.
20210612_124354_2.jpg

Mit igyunk?

Mint Görögországban mindenhol, így Krétán is népszerű a hűs frappé, ami ugyan instant kávéból készül, de az elkészítési módnak köszönhetően nagyszerű frissítő ital. Kérhetjük tejjel, vagy nélkül, és édesen, vagy közepesen édesen.
20210612_120837_2.jpg
Friss kávéból, a meleg klíma miatt, inkább jeges italok készülnek, mint például az espresso és a cappuccino freddo, amik hidegen kerülnek az asztalunkra.

Kiváló borokat is találunk a szigeten. Helyi, fehér fajták, a könnyed citrusos Vidiano (Βιδιανό) és Vilana (Βηλάνα), valamint a kicsit különlegesebb sós, ásványos Thrapsathiri (Θραψαθήρι). Vörösborokat inkább cuvée-ként találunk, de helyi fajták a Kotsifali (Κοτσιφάλι) és a Mandilaria (Μαντηλαριά).

Krétán sört is készítenek. A Charma nevű sör, több változatban készül, és a Cretan Brewery főzdéjében kóstolón is részt vehetünk. Ajánlott, hiszen friss és citrusos ízű, talán finomabb is, mint a nagy görög sörmárkák, amilyen az Alfa és a Mythos.

Mit együnk?

Reggelire nincs is jobb választás mint a frissítő, tápláló görögjoghurt mézzel és gyümölcsökkel. A méz különleges a szigeten, hiszen a mindenhol növő kakukkfű virágából készítik a méhek, így igazán lágy, virágos, fűszeres íze van. Népszerű reggeli még a juh- és kecskesajttal töltött lepény is. Ha már sajtok, próbáljuk ki a Mizithra (μυζήθρα) nevű friss juh- és kecslajtot vagy a hagyományos kemény juhsajtot, amit Graviera (Γραβιέρ) néven találunk. Krétán nagyon büszkék az olívájukra. A domboldalakon rengeteg ültetvény található, ahol az apró olívabogyók teremnek. Nemcsak a bogyókat érdemes megkóstolni, hanem a belőlük készülő olajat is.

A hagyományos görög ételek mellett, mint a muszaka, vagy a gírosz, Krétára jellemző a bárányhús és a tengeri ételek is.

Hol együnk?

Mint már korábban írtam, jó éttermekből nincs hiány a szigeten. Kedvenceink a következőek.
A Gramboussa étterem Balos közelében található. Kiváló a muszakájuk, ami fahéjjal készül, nagyszerű a grillezett polip, és a báránybordára sem lehet panasz.
20220817_212955_2.jpg
Az Old School nevű étterem Anidri faluban található, nem messze Palaiochora településtől. Különlegességét a helyszín adja, mert egy régi iskola épületében van, kertjéből pedig gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.
20210612_184459_2.jpgA mindig változó menün helyi ételeket találunk, amik friss fűszerekkel, helyi alapanyagokból készülnek.
20210612_181849_2.jpg
Hanía tengerpartján sok étterem kínál halat és tengergyümölcseit. Ezek közül az egyik legautentikusabb az Achilleas Fish Restaurant.

Krétán még számos más érdekességet és látnivaló vár felfedezésre. Jókat hallani az irákliói Archeológiai Múzeumról, a Knósszoszi-palota területéről és Agiósz Nikoláosz településről is. A fentiek azonban számunkra a legérdekesebb és legjobb élményeket biztosították, így bátran javasoljuk őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr6218313295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása