Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

Hosszúhétvége Triesztben

Ahol a Monarchia és Olaszország találkozik - Útiterv

2024. január 20. - davidkrny

20230209_221616.jpgTrieszt mindig is a kultúrák és népek találkozási pontja volt az Adriai-tenger északi csücskében. Olaszok, németek, osztrákok, szlávok és persze magyarok éltek és élnek a mai napig ebben a tengermelléki nyüzsgő városban. Mindez meglátszik kultúráján, építészetén, a gasztronómián és a közlekedésen is. Budapestről grazi, vagy ljubljanai átszállással vonattal is elérhető, ám ekkor hosszabb menetidővel kell számolni. Autópályán viszont, Szlovénián keresztül csupán 6-7 óra alatt megérkezhetünk a városba.

Magyarul Triesztkén ismerjük, de minden itt megforduló nép kicsit saját nyelvére alakította a város nevét. Németül Triest, szlovénul Trst, míg olaszul, hivatalosan Trieste. A város már a 14. századtól a Habsburgokhoz tartozott és csak 1945-től lett Olaszország része. Ezért mondhatjuk, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia miatt kicsit a magyaroké is volt. A szlovénok is így vannak ezzel, hiszen a volt Jugoszlávia is magáénak követelte. Fontos azonban, hogy mindig is az olaszok voltak többségben.

Ez a kis történelem azért fontos, mert ma Triesztbe érkezve, egyszerre érezhetjük magunkat Olaszországban, - a szűk utcák, a rövid kávék, a koktélok, és a nyüzsgő utcai forgatagot látván - valamint kicsit Bécsben és Budapesten - a tágas allék és a jellegzetes építészet miatt. 2-3 nap alatt kényelmesen belefeledkezhetünk a város hangulatába, jókat ehetünk, ihatunk és egy nem mindennapi Olaszországot fedezhetünk fel.

Alább a város főbb látnivalóit gyűjtöttem össze, és hogy azokat 2 nap alatt hogyan érdemes meglátogatni.

Canal Grande

A Canal Grande régen kikötőként, ma sétányként funkcionál. Számos híres személyiség megfordult a városban, mint például az író James Joyce, akinek szobrát a csatorna egyik hídján találjuk. A Canal Grande végében a Chiesa parrocchiale di Sant'Antonio Taumaturgo templom jellegzetes épületét láthatjuk.
20230208_141114_2.jpgE templom mellett nyílik egy kis sétálóutca, ahol a híres Pasticceria La Bomboniera cukrászda áll. A díszes, ám igen apró cukrászdában érthetjük meg méginkább a város osztrák-magyar és olasz múltját. Kapható itt tiramisù és töltött brioche (vagyis croissant), de találunk islert, Sacher-, és Esterházy-tortát, de még dobostortát és rigójancsit is. Híresen finom a forrócsokijuk, ami nem több két kortynál és itt találkozhatunk először a trieszti kávékultúrával is. Az espresso neve a városban fekete, vagyis nero, csakhogy még egy osztrák-magyar vonatkozást említsek.

Illy, Hausbrandt és a trieszti kávékultúra

A Canal Grande tenger felőli végében található az Illy hatalmas kávézója. Olaszország egyik leghíresebb kávémárkáját egy temesvári származású, majd Bécsben tanult magyar üzletember, Illy Ferenc alapította. Nevéhez kötődik az automata espressogép, valamint az, hogy a friss kávét vákuumcsomagolásban kínálják megvásárlásra. A vállalat mindmáig a család tulajdonában áll. Az alapító Illy egyébként a város másik híres kávékereskedőjénél a Hausbrandtnál tanult. Ezt a két márkát érdemes keresnünk, míg Triesztben tartózkodunk.

Molo Audace

Tengerparti sétánkat a Canal Grandét elhagyva dél felé haladva kezdjük meg. Hamarosan elérkezünk a Molo Audace mólóhoz, ami egy 200 méter hosszú 18. századi kőmóló. Nevét az Audace nevű olasz rombolóhajóról kapta. Egy időben hidroplánjáratok is indultak a végéből. Ahogy végigsétálunk rajta, úgy bontakozik ki előttünk minden irányba Trieszt látképe.
20230208_143116_2.jpg

Piazza Unità d’Italia

Észak felé, a távolban az új kikötő és a hegyek láthatóak, míg délre, közvetlenül a móló elején impozáns tér található, a Piazza Unità d’Italia. Ennek három nevezetes épülete a Palazzo del Governo balra - ma a trieszti prefektúra székhelye -, a városháza középen, és Friuli-Venezia-Giulia tartomány kormányzati épülete jobbra.
20230208_143636.jpg
A Palazzo del Governo homlokzatának aranyozása, és a városháza épületének aprólékos kidolgozása igazán figyelemre méltóak.
20230208_143829.jpg

Piazza della Borsa

Az tágas főtér mögött balra indulva egy rövid sétálóutcán kiérünk a Piazza della Borsa térre. Nevét az út túloldalán található volt tőzsdeépületről kapta.
img-20230208-wa0005_2.jpgEmellett az épület mellett továbbhaladva az első keresztutca a Via S. Nicolò elegáns bevásárló és sétáló övezet. Érdemes azonban már hamarabb megállnunk, hiszen a tőzsdeépület mellett, az utca túloldalán találjuk a Buffet Da Pepi Trieste éttermet. A menü itt igazán monarchiabeli, vagy ahogy ők nevezik, trieszti. A büféjellegű étterem az olasz érlelt húsok mellett, bécsi virslit, franciasalátát, valamint a tiramisù mellett almás rétest kínál.

Teatro Romano és Castello

A közelben található Teatro Romano di Trieste, vagyis az amfiteátrum megtekintése után sétánk a Castello di San Giusto erődhöz vezet. A 15. századi erődben ma múzeumok működnek, tetejéről pedig szép panoráma tárul elénk. Az erőd mellett található templom, a Cattedrale di San Giusto Martire a 14. századból származik. Egy korábbi római templomra épült, ma pedig freskói és mozaikjai miatt ismert.

Caffè, bar

Triesztben a caffè nem csak kávét, hanem kávézót is jelent, ám ezek a városszerte megtalálható vendéglátóhelyek az este beköszöntével inkább bárrá alakulnak. Számos híres bar található a városban. Ilyen például az Antico Caffè Torinese, ami ugyan igencsak kicsi, de némi várakozás után találhatunk helyet egy (pár) negroni vagy Aperol Spritz elfogyasztásához. Számíthatunk rá, hogy az italunk mellé némi rágcsálnivalót is kapunk, hiszen Olaszországban az italozáshoz ezek a snackek szorosan hozzátartoznak.
20230209_180357_2.jpgA Caffè San Marco irodalmár vendégköréről ismert, és itt nem csak italokat, de könnyű ételeket is kínálnak.
20230208_192744_2.jpgHa igazi, és igen előkelő étteremként működő bárra vagyunk kíváncsiak, akkor pedig a Caffè Tommaseo felé vehetjük az irányt.

Pékségek

Olaszországban a reggelinek nem kerítenek túl nagy feneket. Egy cappuccino, néhány keksz, vagy valamilyen péksütemény a jellemző gyors, ám annál ízletesebb reggeli. A croisant neve itt brioche vagy cornetto, és kicsit nagyobb, kevésbé vajas, és némileg sűrűbb, mint a francia változat. Kapható belőle töltetlen és pisztácia-, vaníliakrémmel, nutallával vagy éppen baracklekvárra töltött változat is. A Pagna nevű pékség kézműves termékeket kínál, míg a Caffè Pirona inkább cukrászda jellegű hely. A leghétköznapibb, ám a helyiek által igen kedvelt pékség pedig az Il Pane Quotidiano, ami a város több pontján is megtalálható.
20230209_094327_2.jpg

Castello di Miramare

Az isztriai fehér márványból épült Miramare-kastély körülbelül 8 kilométerre található Trieszttől. Az elegáns, romantikus stílusú palota egy 22 hektáros, egzotikus növényekkel gazdagon beültetett parkban található, közvetlenül a tengerparton. Építését Habsburg Miksa osztrák főherceg rendelte meg. Ő I. Ferenc József öccse volt, de hírnevét inkább a rövid életű II. Mexikói Császárság uralkodójaként, I. Miksa mexikói császár néven szerezte. A császárságot a franciák hozták létre, amolyan félgyarmatként a mai Mexikó területén, majd megkérték Miksát, hogy foglalja el a trónt. Még népszavazást is rendeztek, amit aztán persze meghamisítottak, így Miksa és felesége, Sarolta belga királyi hercegné abban a tudatban hajóztak Mexikóba, hogy a nép is őket akarja uralkodónak. Néhány év után a köztársaságpárti erők megerősödtek és 1867-ben egy felkelés során elfogták a császárt, és kivégezték. Az évtized elejét a hercegi pár viszont ebben a kastélyban töltötte. Többször járt náluk Sisi királyné is.
20230209_103505_2.jpg
A ma múzeumként működő épület belső tereiben megcsodálhatjuk az eredeti szobákat és azok berendezési tárgyait. Miksa szobái leginkább hajókabinokra emlékeztetnek, mert az osztrák haditengerészet főparancsnoka is volt. A belépő 2023-ban 12€.
20230209_110502_2.jpg

Tengerparti sétány

A városba visszatérve a főtértől a tengerparton sétáljuk tovább dél felé. Jobb oldalunkon hamarosan egy Olaszország szerte megtalálható üzletlánc az Eataly helyi boltját találjuk. Itt mindenféle olasz élelem és ital közül válogathatunk, valamint a kávézóból szép tengeri kilátásban gyönyörködhetünk. Mi itt inkább csak megismerkedtünk az olasz ételek kínálatával, és később a szupermarketben a helyieknek szánt, így reálisabb áron szereztük be a legfinomabb tésztákat és paradicsomszószokat.
Pizzára a part mentén található Pizzeria Mancini Vicin O’ Mare éttermet, míg tengergyümölcseire és halra az azonos úton kicsit lejjebb található Trattoria Al Nuovo Antico Pavone éttermet javasoljuk. Utóbbiban nagyszerű előételtálat kínálnak friss rákokból, garnélákból, tintahalból és a városszerte nagy népszerűségnek örvendő fésűkagylóból.

Museo Revoltella

Délutáni programként látogassunk el a Revoltella Múzeumba, ami szintén a környéken található. A 19. századi neo-klasszicista palota egykor az azonos nevű család otthona volt, ma pedig műtárgy gyűjteményük kiállítótere. Figyelemreméltó festmények és szobrok találhatóak itt, több teremben pedig a palota eredeti berendezését láthatjuk. A legfelső emeleten egy kis kortárs kiállítás is helyet kapott, ahonnan ugyanakkor szép kilátás nyílik a városra. Belépő 2023-ban 7€.
20230209_142312_2.jpg

Éttermek

Trieszt tele van jobbnál jobb éttermekkel, ami kicsit meg is nehezíti a választás közülük. A Trattoria Nerodiseppia kiváló tengeri ételeket kínál, míg az Osteria Marise jellegzetesebb olasz konyhát visz. A helyiek által kedvelt Alla Bella Trieste pedig amilyen kicsi, olyan hangulatos, és osztrák-magyar, olasz, vagyis igazi trieszti ételekkel várja vendégeit. Az ételek mellett az italokról sem szabad megfeledkeznünk. Egy trieszti látogatás nem lenne teljes némi prosecco elfogyasztása nélkül. Az ital nevét egy szomszédos faluról kapta, és mindmáig a régióban készül. Számos étteremre igaz, hogy limitáltak a helyek, így érdemes néhány nappal korábban foglalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr4618307441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása