Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

Édenkert az óceán közepén

Hasznos infók az Azori-szigetekről

2023. december 11. - davidkrny

20230910_140204.jpgKépzeljünk el egy az óceán közepén zöldellő szigetcsoportot, ami szinte mindentől elzárva, de legalábbis bármilyen szárazföldtől távol, csodálatos természeti látnivalókat tartogat. Ez az Azori-szigetek. Talán túlzásnak hathat a leírás, de megérkezve az ember alig győzi befogadni a különleges tájat. De nem csak a látvány nyűgöz le, hanem az itteni emberek is. Viselkedésükben keveredik a mediterrán életigenlés a portugál saudade érzésével és valamiféle mindent átható szigeti, óceáni nyugalommal. Alább, amit röviden tudni érdemes erről a különleges úticélról.

Emberek, közigazgatás, nyelv

Az szigetcsoport kilenc tagból áll. A keleti szigetekhez tartozik São Miguel és Santa Maria. A középső öt sziget Terceire, Graçiosa, São Jorge, Pico és Faial. Míg a két legtávolabbi, nyugati sziget Flores és Corvo. Az Azori-szigetek autonóm régió Portugálián belül, amelynek három fontos központja van. A São Miguelen található Ponta Delgadában - ami a legnagyobb város - ülésezik a regionális kormányzat. Faialon, Horta városában található a törvényhozás központja, míg a bírósági hatalmat Terceira szigetéről, Angra do Heroismo városából gyakorolják. A szigeteken körülbelül 250 000-en élnek, közülük a legtöbben a legnagyobb szigeten São Miguelen. Hivatalos nyelv a portugál, aminek egy helyi változatát beszélik, és persze mindegyik szigetnek megvan a saját nyelvjárása is. Ugyanakkor az angollal mindenhol el lehet boldogulni, de sok helyen franciául, németül, és spanyolul is beszélnek. Természetesen itt is nagyra értékelik, ha legalább néhány szót ismerünk portugálul.

Földrajz, időjárás

A kilenc sziget mindegyik vulkanikus eredetű. Itt található Portugália legmagasabb csúcsa is, a 2351 méter magas Pico, az azonos nevű szigeten. Az éghajlat óceáni, nedves szubtrópusi, ami minimális éves és napi hőingadozást eredményez. Szinte sosincs 13-14°C-nál hidegebb és a legforróbb napokon sincs 26-28°C-nál melegebb. Viszont jellemző a pára, ami miatt kicsit melegebb lehet a szubjektív hőérzetünk. Az időjárás az óceán miatt meglehetősen változékony, egyik pillanatban még eső szitál, majd fényesen süt a nap, hogy kis idő múlva egy kiadós zuhét kapjunk a nyakunkba. Szerencsére a tavaszi, nyári hónapokban a napsütés dominál, de szinte sosem olyan perzselő, mint a Földközi-tenger partvidékén.

20230916_113537.jpg

Növényzet és állatvilág

A sok esőnek köszönhetik a szigetek buja, zöld növényzetüket. Számos növényfaj csak itt fordul elő. Ám ez enyhe kifejezés, a hortenziák, a gyömbérliliomok (Hedychium gardnerianum), és számos más különleges faj teljesen elborítja a szigetek lankáit és erdeit. Vadállatokra azonban ne igazán számítsunk, hiszen leginkább haszonállatokkal találkozhatunk, például rengeteg szabadon tartott szarvasmarhával. A tenger viszont tele van különleges halakkal és emlősökkel, mint delfinek és bálnák. Nem véletlen, hogy a bálnales az egyik legkedveltebb turisztikai tevékenység.

20230921_151857.jpg

Megközelítés, közlekedés

Portugáliától körülbelül 1500 km nyílt óceán választja el az Azori-szigeteket, míg Amerikai partjai közel 2000 km-re fekszenek. Így körülbelül 2-3 órás repüléssel kell számolni Lisszabonból vagy Portóból. Szerencsére napi több járat is érkezik a szigetekre, és nem csak Portugáliából. Frankfurtból, Párizsból, Londonból és Barcelónából is találunk ide induló repülőket, ám előfordulhat, hogy csak szezonálisan. A szigeteken az Azores Airlines üzemeltet repülőjáratokat, amelyek viszonylag gyakori és gyors összeköttetést biztosítanak az összes sziget között. Vannak még hajók is, kompok amik viszont csak az egyes szigetcsoportokon belül (pl. São Miguel és Santa Maria között) közlekednek. Pico és Faial alig 30 percre található egymástól hajóval. A szárazföldi tömegközlekedésért buszok felelnek, ám ezek elég ritkán járnak, és elsősorban helyi igényeket szolgálnak ki, így látogatóként az autóbérlés ajánlott, ám a taxizás is kielégítő alternatíva lehet. A vezetéstől nem kell tartanunk, hiszen jól kiépített az úthálózat, noha olykor szűk, meredek és kanyargós utakra is számítani kell. Autóbérlés esetén érdemes a helyi vállalkozások között keresgélni, hiszen szinte mindig olcsóbbak, mint a nagyvállalatok.

Mikor menjünk?

Látogatásunkat érdemes május és szeptember közé időzíteni, hiszen ilyenkor a legkellemesebb az időjárás. A szezon elején természetesen még roppant hideg a tenger, ám mivel az óceánról van szó, így még augusztusban sem lesz olyan hőmérsékletű, mint a már említett Földközi-tenger. Ebben a hónapban vannak a legtöbben, és az árak is ilyenkor a legmagasabbak. Legideálisabbnak ezért talán júniust és szeptembert mondhatnánk. Június inkább a kirándulásoknak, túrázásoknak felel meg, míg szeptemberben már elég meleg a tenger a fürdőzéshez is. Meg kell említeni, hogy viszonylag kevés nyílt, homokos tengerparttal találkozhatunk, hiszen jellemzőbb az ún. piscina naturais, vagyis természetes medence. Ezek részben ember, részben természet alkotta sziklás partok, ahol a hatalmas sziklák között medence méretű hely áll rendelkezésre a fürdőzésre, ráadásul a víz a hullámzás miatt gyakran cserélődik, a sziklák pedig arról gondoskodnak, hogy tompítsák a hullámok erejét. Ezekben a medencékben a víz is könnyebben felmelegszik, mint a nyílt tengeren.

Kinek fog tetszeni?

Az Azori-szigetek elsősorban természeti látnivalóival bűvöl el minket. Ha szeretjük az aktív kikapcsolódást, a kirándulásokat, túrákat és vízi sportokat, itt mindenképpen jól fogjuk érezni magunkat. Természetesen tengerparti pihenésre is van lehetőség, a szigetek számos fürdőhelyén, és a hőforrásoknál is kikapcsolódhatunk. Mivel a legtöbb sziget viszonylag kicsi, így nem kell hosszas, megerőltető kirándulásokra készülnünk, noha ilyenekre is van lehetőség. A kulturális kínálat ugyan kicsit kisebb, ám találunk történelmi, természettudományi és művészeti múzeumot is. Koncertek, fesztiválok, népünnepélyek pedig szezonálisan fordulnak elő.

20230914_213040_1.jpg

Költségek

Az árak miatt nem kell túlságosan aggódnunk. A bevásárlás és a friss élelmiszerek, természetesen elsősorban a helyiek átlagos árszínvonalon mozognak. Az éttermi szolgáltatások széles kínálata érhető el, így mindenki találhat ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Egy átlagos étteremben 3-5€ körül kapunk levest, míg főételt 9-15€ körül. Az italok - amennyiben nem koktélokról beszélünk - 1-2€ körül kaphatóak, míg az espresso 0,80€. Szállást már 60-70€ körül is találhatunk egy éjszakára, de egy kétszemélyes kényelmes, jó értékelésű Airbnb inkább 120€ környékén indul. Autót kisebb, családi vállalkozásoktól már napi 60-70€-ért kapunk, ám ezek gyakran hamar elkelnek, és kismérető autókra vonatkoznak. Nagyobb autó és vállalat esetén érdemes akár a duplájával is számolni. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az árak mind szállás, mind autóbérlés tekintetében szezononként változnak. Jó hír azonban, hogy sok helyen fizethetünk az autóért hagyományos betéti kártyával (debit card), vagy akár készpénzzel is, nincs szükség hitelkártyára (credit card). (Az árak a 2023-as állapotokat tükrözik.) A legköltségesebb talán az odajutás, hiszen Magyarországtól több ezer kilométert kell repülnünk, és át is kell szállnunk. Ha gyakorlottak vagyunk a diszkont légitársaságokkal és a külön foglalásokon lévő utakkal, sokat spórolhatunk.

Összefoglalás

Az Azori-szigetek tehát egy Magyarországtól kissé távol fekvő úticél, ám különlegessége kárpótol az odajutás esetleges nehézségéért. A kilenc sziget mindegyike egy picit más, ám São Miguel talán mindegyikből ízelítőt nyújthat, egy hosszabb utazásba pedig érdemes egy-két másik szigetet is betervezni. Elsősorban a természetkedvelők, az aktív kikapcsolódást keresők fogják itt jól érezni magukat, de a tengerpartoknak, melegvizes fürdőknek hála kikapcsolódásra, pihenésre is van bőven lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr4918278787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása