Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

10 nap az Azori-szigeteken

Első alkalom a kékeszöld paradicsomban - Útiterv

2023. december 15. - davidkrny

20230912_121227.jpg

Az Azori-szigetek, az Atlanti-óceán egyik legkülönlegesebb szigetcsoportja. A Portugál szigetek felfedezése életreszóló élmény, hiszen egyelőre kevéssé ismert, mégis számos kalandozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. A szigetekről hosszabban itt lehet olvasni. Ebben az útitervben 10 napot töltünk a szigeteken. Ebből négyet São Miguelen és hármat Flores szigetén. A fennmaradó egy nap pedig éppen elegendő egy hosszabb pihenésre és utazásra a két sziget között, ugyanakkor az érkezésre és a hazautazásra is hagyunk egy-egy napot. Ez az útiterv autós kiránduláshoz lett tervezve, és ez az útleírás inspirálta.

1. nap: Érkezés Ponta Delgadába

Ponta Delgadába vannak közvetlen járatok Lisszabonból, Portóból, de Londonból, Párizsból, Frankfurtból vagy Barcelonából is. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes úgy szervezni az utazást, hogy napközben legyen egy kis időnk az átszálló városban is. Legjobb talán, ha Portugáliában szállunk át, hiszen így már rögtön gyakorolhatjuk portugáltudásunkat, ami sokat segíthet a későbbiek során.
São Miguel felfedezéséhez a főváros Ponta Delgada kiváló kiindulópont, hiszen a sziget főbb látványosságai innen rövid úton elérhetőek. Amennyiben máshol szállnánk meg, úgy legtávolabb délen Vila Franca do Campo, északon pedig Ribeira Grande környékéig érdemes nézelődni. A sziget nyugati felén az útviszonyok miatt sokkal gyorsabban lehet haladni, ezért javasolt errefelé megszállni. Lehetőség szerint maradjunk ugyanazon a szálláshelyen az egész itt tartózkodásunk során, hiszen a sziget könnyedén bejárható egyetlen helyről.

2. nap: Sete Cidades és Ferraria, São Miguel nyugati része

Miradouro do Pico do Carvão - Kilátás a sziget északi és déli partjaira.
Lagos da Empadadas - Fenyőkkel sűrűn körülnőtt krátertó. Ismerkedés az azori növényzettel.
Miradouro da Grota do Inferno - Kilátópont Sete Cidades krátertavaira. A sziget egyik legismertebb kilátója.
20230910_131106.jpg
Mirodouro da Vista do Rei és az elhagyatott hotel - Másik kilátópont Sete Cidades tavaira, egy másik nézőpontból. Mellette található elhagyatott hotel, amelyből egykor csodás kilátás nyílt a környékre.
Sete Cidades - Kis település a tóparton. Séta és uzsonna.
Mosteiros - Hangulatos tengerparti település, látványos, homokos stranddal.
img_20190714_195250_2.jpg
O Américo do Barbosa étterem Mosteirosban - Kései ebéd, vagy korai vacsora, ahol a helyi specialitást a lapas grilhada nevű ételt kóstolhatjuk meg.
Piscina Natural da Ponta da Ferraria - Természetes medence a tengerparton, ahol egy kénes hőforrás forró vize keveredik a tenger hűs hullámaival.

3. nap: Ananász, Lagoa do Fogo, Teaültetvény

Ananászültetvény - Európában csak az Azori-szigeteken termesztenek ananászt. A számos ültetvény közül az alábbi három látogatható. Plantação Ananases A Arruda, Ananás Santo António, és Plantação de Ananás dos Açores.
Lagoa do Fogo - A Fogo-hegy tetején található tó, ami a sziget legnagyobbja így egyik legfontosabb édesvízforrása is. Partjára meredek ösvény vezet le.
img_20190715_141634_2_1.jpg
Fábrica de Chá Gorreana - São Miguel legnagyobb teaültetvénye és feldolgozó üzeme.
Praia dos Moinhos - Nagy homokos strand Moinhos településen.
Miradouro de Santa Iria - Kilátópont, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a sziget északi partjára mind keleti, mind nyugati irányba.
20230910_162252.jpg
Associação Agrícola de São Miguel étterem - Az étteremben a sziget talán legfinomabb steakjét kóstolhatjuk meg, ami garantáltan helyi, boldog tehenek húsából készült (tényleg ez a program neve). Az alapanyagok mindig a legfrissebbek, helyi gazdáktól származnak és hagyományos módon készítek el őket. A steak esetében ez azt jelenti, hogy fokhagymát, marinált pirospaprikát és tükörtojást kínálnak hozzá.

4. nap: Furnas és São Miguel keleti vége

Fumarolas Lagoa das Furnas - Geotermikus park Furnasban a tó partján, ahol kénes gázok törnek a felszínre, sok helyen valamilyen forrással együtt, így a bugyborékoló, itt-ott folyamatos forrásban lévő víz azt az érzést kelti, mintha egy hatalmas vízforraló tetején sétálgatnánk.
Poça da Dona Beija - Termálfürdő egy patak partján, amibe egy magas vastartalmú melegvizes forrás ömlik.
img_20190716_134318_2.jpg
Restaurante Tony’s - Ebédre kóstoljuk meg a helyi különlegességet, a cozido das Furnas nevű egytálételt, ami a helyi hőforrásokban, több órán keresztül készül.

Caldeiras - Furnas keleti részén található tér további hőforrásokkal.
Miradouro da Ponta do Sossego - Szépen gondozott parkkal körülvett kilátópont a sziget keleti végén.
Ponta do Arnel - A világ egyik legmeredekebb közútján található világítótorony, s apró halászfalu a tengerparton.
img_20190716_174252.jpg
Praia do Fogo - Hatalmas szépen rendben tartott homokos strand visszafelé, Ponta Delgada felé.

5. nap: Ponta Delgada

A szigetcsoport legnagyobb városa gyalogszerrel is könnyen bejárható.
Mercado da Graça - Piac helyi termelőkkel. Vásároljunk ananászt, lekvárokat és sajtokat.
img_20190717_105024.jpg
Portas da Cidade - A város kapuja. amiről azt tartják, hogy ha valaki egyszer áthalad alatta, még biztosan visszatér Ponta Delgadába.
Igreja Matriz de São Sebastião - A város legfontosabb temploma, a városkapu mögötti téren.
20230914_213040_1.jpg
Ebéd - Ebédre látogassunk el az A Tasca, vagy a Ta Gente nevű éttermekbe.
Kávé egy autentikus kávézóban - Café Central, Trianon, Café Royal
Museu Carlos Machado - Városi múzeum, ahol a természettudományi gyűjtemény mellett megismerkedhetünk a szigetek, első sorban persze São Miguel geológiájával, és két gótikus templomot is megnézhetünk.
Parque Atlântico - Bevásárlóközpont széles kínálattal, és egy hatalmas bálnamakettel.
Vacsora - A Casa Nostra Açores fine dining élményt nyújt, a Louvre Michaelense francia, az Õtaka japán míg a Taberna na Boavista dél-amerikai, spanyol ételekkel vár.

6. nap: Utazás Flores szigetére

img_20190719_104600.jpgLehetőség szerint foglaljunk jegyet a reggeli repülőre, hiszen gyakoriak a késések, vagy a teljes járattörlések a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Előfordulhat, hogy Ponta Delgadában kellemes az idő, de Flores szigetén éppen olyan erős a szél, hogy a kis repülők, amik oda járnak, nem tudnának biztonsággal leszállni. A helyi légitársaság jól fel van készülve hasonló esetekre így kifejezetten jól megszervezik, ha valamilyen fennakadás történik a rendszerben.
Amennyiben azonban időben, terv szerint érkezünk meg Floresre, használjuk ki a napot egy kis pihenésre, vagy tengerparti feltöltődésre. Erre nagyszerű hely a sziget fővárosában Santa Cruz das Floresben található tengerpart (Piscinas naturais de Santa Cruz das Flores), ahol természetes medencékben fürdőzhetünk a tengerben. Santa Cruz inkább egy nagyobb falu, így a repülőtérről is egyszerűen besétálhatunk. A település déli részén, a kikötőnél pedig éttermeket is találunk.
Flores és a közeli Corvo földrajzi értelemben már az Amerikai-lemezen fekszenek, így gyakorlatilag Amerikához tartoznak. Kulturális és jogi szempontból természetesen ők is Portugália részei, ám számos szempontból Európa és az Unió legnyugatabbi csücskei.

7. nap: Flores középső része és a Poço Ribeira do Ferreiro

Fábrica da Baleia do Boqueirão - Santa Cruz das Flores bálnamúzeuma, ahol megismerhetjük az azori bálnavadászat múltját, hiszen a tevékenységgel már évtizedek óta felhagytak.
Miradouro Lagoa Funda - Kilátópont, ahonnan több krátertavat is beláthatunk.
Miradouro do Portal - Kilátópont szép kilátással a Észak felé, a sziget nyugati partjaira.
Poço Ribeira do Ferreiro - A sziget egyik legismertebb természeti látnivalója, egy buja növényzettel dúsan benőtt sziklafal, amin számos kisebb nagyobb vízesés zúdul alá.
img_20190720_162633_2.jpg
Pôr-do-Sol étterem - Vacsora Fajazinha apró településén, Európa talán legnyugatabbi éttermében.

8. nap: Rocha dos Bordões és Fajã Grande

Lajes das Flores - A sziget déli részén található település fontos kikötővel és egy szép világítótoronnyal.
Miradouro Rocha dos Bordões - Kilátópont a sziget másik híres geológiai formációjára, ami  egy hegycsúcs, aminek alsó részén bazaltoszlopokat láthatunk.
img_20190720_130804_2.jpg
Cascata do Poço do Bacalhau - Magas vízesés Fajã Grande település szélén, aminek az aljában fürdeni is lehet.
img_20190719_161744.jpg
Fajã Grande - Kis település a sziget nyugati oldalán egy szép stranddal, két étteremmel és egy apró vegyesbolttal.

9. nap: Flores északi része

Autózás Ponta Delgada felé - Igen, ezen a szigeten is van egy ilyen nevű település, ám ez inkább egy falu. Az oda vezető úton számos szép kilátópont található.
Farol de Albarnaz -  Világítótorony Ponta Delgadától nyugatra.
Miradouro da Baía de Além - Kilátó gyönyörű panorámával.

10. nap: Hazautazás

Tapasztalt azori utazók azt szokták javasolni, hogy hazautazásunk előtti napon érkezzünk meg arra a szigetre, ahonnan a szárazföldre repülünk. Ennek oka a gyakori járattörlés. Ugyan repülővel, két átszállással visszatérhetünk Közép-Európába, ha a menetrend úgy kívánja tervezzünk inkább másfél-két nappal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr3918281939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása