Ízek & Horizontok

Ízek & Horizontok

1 hét Írországban

Körutazás a Smaragd-sziget déli részén - Útiterv

2023. december 16. - davidkrny

img_20230305_212951_445.jpgÍrország a leprikónok, a zöldellő tájak, a vad sziklapartok, a szivárványok és a szemerkélő eső hazája. Innen származik a Guiness, kiváló a whiskey, a tejtermékek és a krumpli. Európa egyik legfejlettebb országa, egy különleges, félig kihalt nyelvvel, és meglehetősen borsos árakkal. Ha nem csak Dublint szeretnénk megnézni, eltölthetünk itt heteket is, de ha szeretünk autózni, akkor 1 hét alatt is bejárhatjuk a sziget egy jelentős részét, és még a fővárosra is marad időnk.

Az Ír-szigeten két állam osztozik, északon, észak-keleten Észak-Írország, ami az Egyesült Királysághoz tartozik, míg délen, a sziget nagyobb részén az Ír Köztársaság. Amikor az írek több mint 100 éve úgy döntöttek, hogy kiválnak az Egyesült-Királyságból, néhány északi county, népszavazás útján úgy döntött, hogy ők mégis maradnának, így alakult ki a sziget máig tartó megosztottsága. A helyzetet bonyolítja, hogy az írek katolikusok, míg Észak-Írországban sok anglikán él, és a két csoport között folyamatos a feszültség, elsősorban Belfastban. Utazóként minket ez annyiban érinthet, hogy bérautóval nem, vagy csak külön engedéllyel utazhatunk át a sziget két országa között.

Az alábbi útiterv autós utazásra lett tervezve, de számos része tömegközlekedéssel is bejárható, ám ez esetben hosszabb idővel kell terveznünk. Az autózás könnyű az országban, noha baloldali közlekedés van érvényben, ami némi odafigyelést igényel az elején. Az autóbérlők külön kis kártyákkal, és jó tanácsokkal készülnek a jobbra tartáshoz szokottaknak.

Főbb látnivalók a leírásban: Moher-sziklák, Galway, Dingle-félsziget, Killarney Nemzeti Park, Gap of Dunloe, Ring of Kerry, Cork, Cobh, Dublin.

1. nap: Érkezés Galwaybe

Dublinba érkezve vegyük fel az autót, majd vágjunk át az országon nyugat felé. Autópályán körülbelül 2 órát kell számolnunk, aminek a végére egészen biztosan hozzászokunk a balra tartáshoz. Galway-i szállásunkon 2 éjszakát fogunk tölteni. Ha még marad időnk, este kimehetünk egy sétára, vacsorára a városban, de ha nem, akkor másnap este lesz rá alkalmunk.

2. nap: Moher-sziklák és a The Burren

Dunguaire Castle - 16. században épült, részben romos kastély a Galway-öböl partján. A legszebb látványt dagály idején nyújtja.
Moher-sziklák - Írország leghíresebb természeti formációja. 14 km hosszan elnyúló, szinte függőleges sziklafal az Atlanti-óceán partján, amely helyenként több mint 200 méterrel emelkedik a tenger fölé. A parton hosszú sétaút vezet végig, hogy minden irányból megcsodálhassuk a sziklafalat. Találunk itt látogatóközpontot, éttermet és szuvenírboltot is. A parkolóba fejenként kell fizetni 12€-t (2023), ám ez belépő jó a látogatóközpontba is (ha ezt elkerülnénk, az utasok még az úton száljának ki az autóból, így csak a sofőrnek kell fizetnie). A sziklákhoz vezető ösvény és a kilátópontok egyébként szabadon látogathatók.
img_20230305_212951_286.jpg
The Burren - Természetvédelmi terület a Moher-szikláktól kelet felé. Mészkősziklás táj, ami leginkább egy kősivatagra emlékeztet. Viszonylag nagy terület, amelyben az alábbi helyek meglátogatása érdemes.
Cahermore Fort - 6-12. századból származó kör alakú kőerődítmény romjai. Stratégiai elhelyezkedése miatt nagyszerű a panoráma.
Poulnabrone Dolmen - Írország legősibb megalitikus emléke. A kiterjedt karsztos tájon álló dolment valószínűleg temetkezési célokra használták 5200 és 5800 évvel ezelőtt.
20230305_145101.jpg
Corcomroe Abbey - Kora 13. századi ciszterci apátság romjai. Ma kiterjedt, szépen gondozott ír temetőként funkcionál.
img_20230305_213724_101_2.jpg
Hazel Mountain Chocolate - Csokoládémanufaktúra, ahol a fenntartható forrásból származó kakaóból helyi tejjel, mézzel, mogyoróval és más magvakkal készítenek csokoládékat. A bolt mellett található itt egy kis kávézó is, ahol díjnyertes forrócsokit kínálnak.
Galway - Fontos egyetemi város Galway, így az éjszakai élet mindig pezsgő és sok a fiatal. Mivel viszonylag kis városról van szó, így gyalogszerrel könnyen bejárható. Sétánkat kezdjük az Eyre Square-en, majd a William és a High Streeten sétáljunk be a Latin negyedbe. Számos étterem, pub, és üzlet található errefelé.
20230305_182247.jpgVacsorára együnk egy fish & chipset a McDonagh’s-ban, ami közvetlensége miatt a helyiek kedvence, majd öblítsük le egy Guiness-szel, vagy más ír sörrel a Tigh Neachtain pubban, ami az egyik leghangulatosabb a környéken. Sétánkat a Corrib-folyó partján folytathatjuk a Spanish Arch meglátogatásával. Ha kedvünk tartja, keljünk át a folyón és menjünk el a város katedrálisáig, de a környéken is maradhatunk, további pubok meglátogatása céljából.

3. nap: Dingle-félsziget

Napunkat kezdjük korán, kiadós reggelivel, hiszen hosszú autózás vár ránk. Szállásunk este már Kerryben lesz.
Adare - Hangulatos ír hagyományőrző település Galwaytől körülbelül másfél órára, egy gyönyörű Ágoston-rendházzal. A település főutcáján tett rövid séta közben érdemes kávéznunk egyet, mert következő megállónk körülbelül egy órára található.
Blennerville szélmalom - Történelmi szélmalom a Lee-folyó torkolatánál Tralee közelében.
20230306_125712_2.jpg
Dingle - Település a Dingle-félsziget déli partján. Érdemes a Connor-hágón keresztül érkezni, hiszen fentről csodálatos panoráma tárul elénk.
Ebéd a The Fish Box étteremben - Dingle kikötőjétől pár perc sétára található halétterem kiváló ráklevessel és más tengeri finomságokkal. Ha még nem vagyunk éhesek, visszafelé, vacsorára is megállhatunk itt.
Ceann Trá Beach - Homokos tengerpart Ventry mellett.
20230306_144920_2.jpg
Blaskets View - Kilátó a Dingle-félsziget végén, nagyszerű látvány a Blasket-szigetre és a Dunmore Headre.
Cé Dhun Chaoin / Dunquin Pier - Apró kikötő, ahonnan szép kilátás nyílik két jellegzetes, háromszög formájú sziklára. A kikötőbe csak gyalog lehet lemenni a szűk, meredek ösvény miatt. Régen a közeli szigeteken legeltetett birkákat hajtották itt fel.
img_20230306_221210_551.jpg
Szállást Kerry countyban Killarney vagy Kenmare környékén keressünk.

4. nap: Killarney National Park

A napot úgy terveztük meg, hogy a szállás Kenmare településen van.
Ladies’ View - Kilátópont ahonnan az egész Killarney Nemzeti Park jól belátható. Nevét Viktória királynő udvarhölgyeiről kapta, akik 1861-es látogatásuk során innen tekintették meg a környéket.
20230307_111838.jpg
Muckross House - 19. századi kúria a tóparton. Működik itt étterem, üvegház és különféle gazdaságok.
Torc Mountain Hike - Kirándulás a Torc-hegy tetejére. Az autót a Killarney National Park Car Park nevű parkolóban lehet hagyni, majd az úton tovább haladva hamarosan jobbra fordulva egy deszkákból jól kiépített ösvényen kirándulhatunk fel a hegy tetejére.
img_20230307_212858_653.jpgA kilátás minden fáradtságot megér, hiszen 360 fokos panorámát élvezhetünk. A közepesen megterhelő túrára szánjunk körülbelül 2-3 órát, ám ki is hagyhatjuk a programból.
20230307_131812.jpg
Muckross Abbey - Romapátság.
Killarney - Killarney városában érdemes röviden megpihennünk, kávéznunk, esetleg uzsonnáznunk.
Gap of Dunloe - Látványos hágó Killarney-től nyugatra Dunloe település után. A hágóban egy folyó és egy tó is található és mindkét végéről szép kilátás nyílik. Autóval is végig lehet menni, ám az út szűk, s egyszerre csak egy autó fér el rajta, így a szembejövőkkel kölcsönösen el kell engednünk egymást. Ha kihagytuk a Torc-hegyi kirándulást, a hágót gyalogszerrel is bejárhatjuk, hiszen nagyjából laposan vezet benne az út. A hágó végéből vissza is fordulhatunk, hogy hazatérjünk, ám amennyiben továbbmegyünk, számítsunk szűk kanyargós hegyi utakra míg visszaérünk a főútra.
20230307_164656_2.jpg

5. nap: Ring of Kerry

A Ring of Kerry Írország egyik legismertebb turistaútvonala, ami a Kerry-félszigeten tett körtúrát jelenti. Az út elsősorban természeti szépségeinek köszönheti hírnevét. Számos látványos kilátópont, hangulatos település és kellemes tengerpart található az út mentén.
Kenmare - Szokásos kiindulópont a Kerry-i körtúrához. Találunk itt piacot, könyvesboltot és egy igazi francia pékséget is (Maison Gourmet), ahol érdemes megreggeliznünk.
Derrynane - Település a félsziget dél-nyugati csücskén. Itt található a Derrynane House, ami Daniel O’Connell ír államférfi birtokán lévő egykori gazdaság központja. Ma botanikus kert és múzeum található itt. A háztól nem messze található a Derrynane Beach tengerpart, amelyről apály idején át lehet sétálni egy szomszédos kis szigetre. A szigeten egy 6. században épült apró apátság romjai találhatóak.
20230308_114649_2.jpg
Ballinskelligs - Waterville után balra fordulva hamarosan elérkezünk erre a kistelepülésre, amely tengerpartjáról szép kilátás nyílik egy kastély- és egy apátságromra.
Kerry-sziklák - A Moher-sziklák kistestvére. Ugyan kevésbé ismert, épp olyan gyönyörű tengerparti sziklaképződmény. Mivel magánterületen található az év bizonyos szakaszában zárva van, így télen és kora tavasszal nem lehet odajutni.
Ebéd Portmagee-ban - A településről híd vezet át a szomszédos Valentia-szigetre. Ebédre ajánlott a Fisherman’s Bar & Skellig Restaurant vagy a The Mooring Guesthouse & Seafood Restaurant.
Geokaun Mountain - A Valentia-szigeten található alacsony hegy csúcsára autóval is felmehetünk, hogy megcsodáljuk a panorámát. Félúton található egy kis ösvény, ami a Fogher-sziklákhoz vezet. A terület magántulajdonban van, így csekély belépőt kell fizetnünk érte.
20230308_162230.jpg
Cahergal kőerőd és Leacanabuaile körerőd - Kr. e. 6. századból származó erődök romjai Cahersiveentől északra.
Az időtől és kedvünktől függően innen vissza is fordulhatunk és visszatérhetünk a szállásunkra, vagy továbbhaladva megtehetjük az egész kört a félsziget körül.

6. nap: Cork és Cobh

Szállásunkat elhagyva Cork felé indulunk. Este már Dublinban szállunk meg 2 éjszakára.
Cork - Írország második legnagyobb városa, ami gyalogosan is könnyen bejárható. Tegyünk sétát a Lee-folyó partján, illetve a St. Patrick’s Streeten. Látogassunk el a The English Market piacra, kávézzunk egyet a Bean & Leafben vagy ebédeljünk a The Oliver Plunkett pubban.
Cobh - Fontos tengerparti kikötő, ahol a Titanicot is építették. Sétáljunk el a West View utca tetejéig, hogy megcsodáljuk a színes sorházakat, majd a Spy View utcáról tekintsünk a St. Colman’s Cathedral felé az ikonikus kilátásért. Ha kedvünk van tegyünk rövid sétát a tengerparton is.
img_20230309_233630_235.jpg
Rock of Cashel - 12. századból származó, mészkősziklán épült gótikus katedrális romjai.
A fenti program megállói között hosszabb autózások vannak betervezve, s Cashel után még 2 órányi autózás vár ránk Dublin felé.

7. nap: Dublin

Írország fővárosának belső része könnyűszerrel bejárható gyalogosan is, ám számos villamos és busz is a rendelkezésünkre áll, így az autót hagyjuk a szálláson. Reggelire érdemes betérni a Bread 41 pékségbe egy finom péksüteményre és kávéra. Délelőtt látogassunk el a Trinity College könyvtárába, ahol a híres könyvtári termen kívül a Book of Kellst is megtekinthetjük.
img_20230310_221943_612.jpgKeljünk át a Liffey-folyón és nézzük meg a város egyik legújabb látványosságát a The Spire-t, ami közvetlenül a ír posta főépülete mellett található, amely az 1916-os ír felkelés fontos helyszíne volt. A Ha’Penny hídon sétáljunk át a Temple Bar negyedbe. A hídon való átkelésért eredetileg fél pennyt kellett fizetni, innen a neve. A Temple Bar nem csak a negyed neve, hanem talán a leghíresebb ír pubé is, ami mára igazi intézménnyé nőtte ki magát. A környéken számos pub található, mint például a Brogans, a Grogans és a The Long Hall. Sétánkkal haladjunk a St. Stephen’s Green nevű szépen gondozott park felé, ahol pihenjünk meg egy kicsit. A park mellett található a The Little Museum of Dublin, ahol a dubliniak életét ismerhetjük meg.
Délután látogassunk el a Guiness-gyárba, ami a The Liberties negyedben található, vagy egy whiskey-üzembe a környéken, mint amilyen a Pearse Lyons Whiskey Distillery.
Vacsorára térjünk be a The Winding Stairbe vagy a The Celtbe, és igyunk meg egy italt az 1782 óta működő Mulligan’s-ben. Esti sétánkat a modern Samuel Beckett hídnál fejezzük be.
img_20230310_222417_426.jpg

8. nap: Hazatérés

Amennyiben nem volt elég Dublinra egy nap, úgy érdemes esti járatot választanunk, hogy még egy fél napunk legyen a városban.

A bejegyzés trackback címe:

https://izekhorizontok.blog.hu/api/trackback/id/tr7718282507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása